Revizyon Burun Ucu Estetiği
Diğer adı tipplasti olan burun ucu estetiği birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Burun kemiği yapısında herhangi bir sorun olmayan hallerde yalnızca burun ucunda bir şekil bozukluğu varsa bu gibi durumlarda burun ucu estetiği yapılmaktadır. Burun ucundaki şekil bozukluklarının birçok farklı şekilde kendisini gösterdiğini ifade etmek gerekir. Asimetri, genişlik, düşüklük, mandala sıkılmış burun ucu deformitesi gibi etkenlerden dolayı burun ucu estetiğine ihtiyaç duyulmaktadır.
Burun Ucu Estetiği Nasıl Yapılır?
Burun ucu estetiğinin öncesinde hastayla bir görüşme gerçekleştirilmektedir. Bu noktada, hastanın burnundan ne tür bir şikayetinin olduğu ve ameliyatın ertesinde nasıl bir buruna sahip olmak istediği net bir şekilde öğrenilmektedir. Bunun yanı sıra, burnun tam sekiz farklı açıdan fotoğrafı çekilmektedir. Ardından, ameliyattan sonra burnun nasıl bir şeklinin olacağı bilgisayar üzerinde hastaya gösterilmektedir. Operasyon geçirmiş burunların ameliyat öncesi ve sonrasındaki halleri hastaya gösterilir. Sonuç olarak, operasyona karar verilmesiyle beraber doktordan randevu alınır.
Burun ucu estetiğinde genellikle kapalı teknik uygulanmaktadır. Bu teknikte burun içerisinden işlem yapıldığı için burun dışında herhangi bir iz kalmayacaktır. Burun kemik yapısının normal olmasından dolayı kemiğe herhangi bir işlem yapılmayacaktır. Bu yüzden, kapalı teknik tercih edilmektedir. Burun uç yapısını meydana getiren kıkırdak ve yumuşak dokuya tekrardan şekil verilmektedir. Burun ucunun düşük olması başta olmak üzere aşırı yüksek bir burun veya asimetri sorunu, eğri burun sorunu ivedilikle düzeltilmektedir. Burun ucu ve delikleri düzeltildikten sonra çok daha estetik bir görünüm ortaya çıkarılmaktadır. Buruna yeni estetik şeklini verdikten sonra burun dışında özel bantlar yapıştırılmaktadır. Bu işlem sırasında herhangi bir şekilde atel veya tampon kullanılmaz.
Lokal veya genel anestezinin tercih edildiği bu operasyonun süresi hakkında net bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak, burundaki sorunun ne kadar büyük olduğuna bakıldıktan sonra işlemin 30 ila 60 dakika arasında değiştiğini ifade etmek gerekir. Kapalı tekniğin uygulanmasından mütevellit hasta aynı gün içerisinde taburcu edilmektedir. Operasyondan bir iki gün sonra ise hastanın duş alması mümkün olacaktır. Bir hafta sonra ise burun üzerindeki bantlar alınacaktır. Buna ek olarak, burun yapısına bağlı olarak burun ucu masajı şekli belirlenecektir. Ameliyatın ardından üç hafta geçmesiyle beraber burun ucunun yeni şeklini alacağını söylemek gerekir. Son olarak, operasyonun üzerinden altı ay geçmesiyle beraber burun ucu son halini alacaktır.
Revizyon Burun Ucu Estetiği Neden Gereklidir?
Burun ucu estetiği; herhangi bir yapısal sorundan kaynaklanmadığı için hastaların oluşan yeni burun şeklini beğenmemesi söz konusu olabilir. Bu gibi hallerde, yalnızca estetik kaygılardan dolayı ikinci bir ameliyat gerekli olacaktır. Bu noktada, burun ucu revizyon ameliyatının yapılması için ilk ameliyatın ardından en az dokuz ay geçmesi gereklidir. İlk ameliyat sırasında bazı anatomik bölgelerin deforme edilmesinden dolayı ikinci bir ameliyata gereksinim duyulur.
Estetik burun ameliyatlarında genel olarak burun ucu inceltilmektedir. Bilhassa burun ucu estetiğinde kemik yapısına hiçbir şekilde dokunulmaz. Ancak, ilk ameliyatın ardından burun ucunun şeklinden memnun olmayanların bulunması doğal karşılanmalıdır. Buna ek olarak, bu işlem uzman bir cerrah tarafından yapılmıyorsa bazı bölgelere dikkat edilmez. Bu yüzden, hem istenmeyen şekil bozuklukları hem de zor nefes alma sorunu ortaya çıkacaktır.
Revizyon burun ucu operasyonu; ilk ameliyat sırasında burun ucundaki düşüklüğün giderilememesinden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda, burun ucunun şiş gözükmesi de aynı sorunu meydana getirmektedir. Burun ucunun çok kaldırılması; burun ucu estetiğini gerekli kılan bir diğer etmen olarak dikkat çekmektedir.
Op. Dr. Hasan Duygulu 1984 Tokat doğumludur. Ortaöğrenimini tokatta lise öğrenimini Trabzon Yomra Fen lisesinde tamamladıktan sonra 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesiyle tıp dünyasına giriş yapmıştır. Fakülte bitiminden sonra kulak burun boğaz alanında uzmanlaşmaya karar vermiştir. İzmir tepecik eğitim ve araştırma hastanesinde bu alanda 5 yıl süreyle ihtisas yapmıştır. Asistanlık zamanında kulak ameliyatı , baş ve boyun onkolojik ameliyatları , burun ameliyatı gerçekleştirmiştir. Tükrük bezi tümörlerinin cerrahisi konulu teziyle asistanlığını tamamlamıştır. Asistanlık yıllarının ortalarında başlayan estetik ve rekonstrüktif operasyonlara karşı ilgisi ,sonraki hayatına kendisine bu alanla devam etme ve bu alanda profesyonelleşme doğrultusunda yön vermiştir.
Yüz plastik cerrahi derneği üyesi olup yurt içinde ve yurt dışında sayısız estetik work-shop lara, toplantılara ve kongrelere katılmış ve hala katılmaya devam etmektedir. Şu an özel sektörde hizmet vermektedir.
