Piezo Burun Estetiği
Estetik veya sağlık kaynaklı sebeplerden dolayı yapılan burun estetiği ameliyatlarının gerçekleştirilmesinde teknolojinin de gelişmesiyle son yıllarda farklı yöntemler ortaya çıkmıştır. Açık ve kapalı olarak yapılan rinoplastinin yanı sıra ameliyatsız burun estetiği operasyonu da bulunmaktadır. Son olarak, Piezo burun estetiği adı verilen farklı bir yöntem geliştirilmiştir.
Burun estetiği ameliyatı sayesinde burnun şeklini, açısını, uzunluğunu değiştirmek ve şekillendirmek mümkün olmaktadır. Ancak, cerrahi yöntemlerle yapılan burun estetiği operasyonlarının ardından hastanın burun ve göz çevresinde şişmelere, morluklara ve ödemlere rastlanmaktadır. Ancak, Piezo cerrahisinde göz çevresindeki morluklar bulunmaz. Bunun yanı sıra, Piezo ile burun kemiklerini kontrollü bir şekilde kesmek mümkün olmaktadır. Bu sayede, kemiklere istenilen şekil verilmektedir. Bunun yanı sıra, Piezo burun estetiğinin farklı avantajları da bulunmaktadır.
Piezo Burun Estetiği Nedir? Nasıl Yapılır?
Burun estetiği ameliyatlarının önemli bir kısmı burundaki şekil bozukluklarının ortadan kaldırılması amacıyla yapılmaktadır. Ancak, ameliyat sırasında burun kemiklerinin kırılması çekiç ve keski kullanılarak gerçekleşmektedir. Bu aletlerin kullanıldığı kemik kesilmesi işlemlerinin ardından göz çevresinde morluklar ve şişlikler oluşmaktadır. Piezo cerrahisinde ise bu sorunların hiçbirisine rastlanmaz. Bir başka deyişle, daha hızlı iyileşme ve hayata dönme gibi avantajlarından dolayı Piezo cerrahisi tercih edilmelidir.
Piezo burun estetiği ile her şeyden önce burnun şekli, büyüklüğü ve açısı; yüze daha uygun hale gelecektir. Bu sayede, kişilerin daha iyi bir görünüme sahip olması sağlanacaktır. Kişinin nefes almasına engel olan yapısal problemler ortadan kaldırılacaktır. Bunun yanı sıra, daha iyi bir dış görünüşe sahip olmak ile beraber kişinin yaşamış olduğu özgüven problemleri ortadan kalkacaktır. Piezo burun estetiğinin birtakım dezavantajları olduğundan da bahsetmeliyiz. Kötü yara iyileşmesi sorununa sahip olan kişilerde burun tabanında iz kalması sorunuyla karşılaşmak mümkündür. Bunun yanı sıra, burnun şeklinin oturması, kişinin bu yeni şekle alışması için belirli bir süre geçmesi şarttır. Ancak, Piezo cerrahisinin artılarına ve eksilerine bakıldığında avantajlı taraflarının daha ön planda olduğunu söyleyebiliriz.
Piezo Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Piezo burun estetiği yaptırmayı düşünen kişilerin ilk olarak doktorlarıyla görüşmesi gerekmektedir. Doktorun hastaya nasıl bir burun arzu ettiğini sorması ve hastanın yüz yapısını inceleyerek burnun ameliyat sonrasındaki şekli hakkında fikir vermesi şarttır. Piezo burun estetiği; hastanın genel konforunun sağlanması noktasında genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu operasyon bir ila iki saat sürmektedir. Burun derisinin kaldırılmasıyla beraber alttaki kemik ve kıkırdak yapılara şekil verilmektedir.
Burun estetiği ameliyatının ardından burnun üzerine termoplastik bir atel konmaktadır. Burun deliklerine ise hastanın daha rahat nefes almasını sağlamak amacıyla küçük silikon splintler konmaktadır. Hastanın durumunu yakından gözlemlemek amacıyla bir gece boyunca hastanede kalması sağlanmaktadır. Ameliyatın ardından şişlik veya morluk oluşması son derece düşük ihtimaldir. Ancak, yine de bunu engellemek adına ilk 24 saatlik süreçte buz kompresi uygulaması yapılmaktadır. Şişlik veya morlukların oluşması halinde dahi en çok 1-2 hafta içerisinde geçmesi söz konusudur.
Piezo cerrahisinin ardından hastaların en çok 1-2 gün içerisinde ayağa kalkmaları ve normal hayatlarına dönmeleri gerçekleşmektedir. Fakat, yine de yüksek performans gerektiren aktivitelerden uzak durulmalıdır. Piezo cerrahisinin ardından sonuçların kalıcı olduğunu söylemek gerekir. Bu yüzden, hastanın ameliyat öncesindeki planlamalarını doktoruyla net bir şekilde paylaşması şarttır.
Piezo burun estetiği; kemik ve kıkırdak gelişimi tamamlanmış burunlara uygulanmaktadır. Bu yüzden, operasyon geçirecek olan kişinin ergenliğini tamamlamış olması ve en az 17-18 yaşlarında bulunması gerekmektedir.
Op. Dr. Hasan Duygulu 1984 Tokat doğumludur. Ortaöğrenimini tokatta lise öğrenimini Trabzon Yomra Fen lisesinde tamamladıktan sonra 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesiyle tıp dünyasına giriş yapmıştır. Fakülte bitiminden sonra kulak burun boğaz alanında uzmanlaşmaya karar vermiştir. İzmir tepecik eğitim ve araştırma hastanesinde bu alanda 5 yıl süreyle ihtisas yapmıştır. Asistanlık zamanında kulak ameliyatı , baş ve boyun onkolojik ameliyatları , burun ameliyatı gerçekleştirmiştir. Tükrük bezi tümörlerinin cerrahisi konulu teziyle asistanlığını tamamlamıştır. Asistanlık yıllarının ortalarında başlayan estetik ve rekonstrüktif operasyonlara karşı ilgisi ,sonraki hayatına kendisine bu alanla devam etme ve bu alanda profesyonelleşme doğrultusunda yön vermiştir.
Yüz plastik cerrahi derneği üyesi olup yurt içinde ve yurt dışında sayısız estetik work-shop lara, toplantılara ve kongrelere katılmış ve hala katılmaya devam etmektedir. Şu an özel sektörde hizmet vermektedir.