Burun Estetiği ile İlgili En Çok Merak Edilenler
Yüz estetiğinin en önemli bileşenleri arasında burun bulunmaktadır. Bu noktada, doğuştan veya sonradan ortaya çıkan sebeplerden dolayı insanların burun estetiği operasyonuna ihtiyacı olmaktadır. Diğer adı rinoplasti olan estetik burun ameliyatı sayesinde burnun yüz yapısıyla uyumlu olarak tekrardan şekillendirilmesi söz konusu olmaktadır. Burun estetiği ameliyatları; farklı amaçlar doğrultusunda yapılmaktadır. Uzunluk veya kısalık, düşüklük veya yükseklik, genişlik veya darlık olmak üzere kişinin ihtiyaçlarına göre farklı yöntemler uygulanmaktadır. Ancak, rinoplastinin bir sonucu olarak burundaki asimetri ve eğrilikler düzeltilmektedir. Bunun yanı sıra, kemer veya girintilerin düzeltilmesi için işlemler yapılmaktadır. Burun ucu ve deliklerinin tekrardan şekillendirilmesi bir diğer önemli husus olarak dikkat çekmektedir. Sonuç olarak, her şeyden önce, hastanın istekleri dikkate alınarak yüz hatları ile son derece uyumlu, dengeli ve fonksiyonel sonuçlar elde edilmektedir.
Burun estetiği operasyonu geçirmek isteyenlerin akıllarında birçok soru bulunmaktadır. Bilhassa rinoplasti ile ilgili önyargılarınızı ortadan kaldırmak adına bu yazıyı okumaya devam etmelisiniz!
Burun Estetiği Kimlere Yapılmalıdır?
İnsanların burun şekli genel olarak kalıtsaldır. Ancak, bazı kazaların bir sonucu olarak burunda kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bu noktada, insanların rinoplasti için en az 17 yaşını doldurmaları gereklidir. Çünkü, bu yaşa kadar insanların yüz yapısı oturmamaktadır. Ayrıca, burun estetiği operasyonu ciddi bir süreç olduğu için bu kararı almak adına gerekli duygusal yeterliliğe sahip olunmalıdır. Sonuç olarak, dudak ve damak yarığı haricinde 17 yaşından küçükler için bu operasyon kesinlikle tavsiye edilmez. Bunun yanı sıra, hastaların gerçekçi beklentiler içerisinde olması gerekir. Ayrıca burun estetiğini yaptıracak doktoru seçerken dikkat edilmesi gerekenleri Burun Estetiğini Hangi Doktor Yapmalı yazımdan okuyabilirsiniz
Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Hangi Hususlara Dikkat Edilmeli?
Her şeyden önce, hastanın doktoruyla iletişim kurması gerekir. Bilhassa ameliyatın ardından nasıl bir buruna sahip olmak istediğini, hangi düzeltmelerin yapılmasından yana beklentisinin olduğunu net bir şekilde aktarması şarttır. Buna ek olarak, sahip olmak istediği buruna dair örnek fotoğrafları doktoruyla paylaşabilir.
Ameliyatı gerçekleştirecek olan doktor; hastanın ameliyatın ertesinde sahip olacağı buruna ait canlandırma fotoğraflarını hastaya gösterecektir. Ancak, bilhassa ameliyatın ertesindeki ilk zamanlarda bu fotoğraflar birebir gerçekleşmeyebilir. Bunun yanı sıra, hastanın kullanmış olduğu ilaçları, geçirmiş olduğu hastalıkları, alerjisinin olup olmadığını doktoruyla paylaşması gerekir. Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçların yanı sıra bitkisel ürünlerin ve aynı zamanda sigaranın operasyondan iki hafta önce kullanımının bırakılması gerekmektedir.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rinoplasti; hastane ortamında genel anestezi altında estetik/ plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılacaktır. Operasyon öncesinde hastanın genel kontrolleri yapılacaktır. Bunun yanı sıra, hastaya gerekli kan testleri uygulanacaktır. Rinoplasti; bir veya iki saat süren bir operasyondur. Hastanın burun yapısına ve isteklerine göre açık veya kapalı teknik uygulanmaktadır. Bilhassa burun ucuna dair bir operasyon ise açık teknik tercih edilmektedir.
Burun Estetiği Ameliyatının Ardından Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ameliyatın ardından burnun sahip olduğu yeni şeklin en az iki hafta süresince korunması gerekir. Bu yüzden, koruyucu bantlar veya silikon tabaka kullanılacaktır. Buna ek olarak, bazı hallerde, hastanın yüzüne buz uygulaması yapılmaktadır. Doktor tarafından tampon kullanıldıysa iki gün sonra alınarak hasta rahatlatılacaktır. Birçok kişinin merak ettiği husus olan burun atelinin alınması ise operasyondan bir hafta sonra gerçekleşmektedir. Buna ek olarak, açık teknik ile ameliyatı yapılanların burun direkçiğindeki dikişleri ise yine bir hafta sonra alınmaktadır.
Rinoplasti geçiren hastaların en az bir ay boyunca zorlayıcı hareketlerden kaçınması gerekir. Son olarak, istenmeyen durumlarda ikincil girişimlerin de uygulanabildiğini eklemeliyiz.
Op. Dr. Hasan Duygulu 1984 Tokat doğumludur. Ortaöğrenimini tokatta lise öğrenimini Trabzon Yomra Fen lisesinde tamamladıktan sonra 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesiyle tıp dünyasına giriş yapmıştır. Fakülte bitiminden sonra kulak burun boğaz alanında uzmanlaşmaya karar vermiştir. İzmir tepecik eğitim ve araştırma hastanesinde bu alanda 5 yıl süreyle ihtisas yapmıştır. Asistanlık zamanında kulak ameliyatı , baş ve boyun onkolojik ameliyatları , burun ameliyatı gerçekleştirmiştir. Tükrük bezi tümörlerinin cerrahisi konulu teziyle asistanlığını tamamlamıştır. Asistanlık yıllarının ortalarında başlayan estetik ve rekonstrüktif operasyonlara karşı ilgisi ,sonraki hayatına kendisine bu alanla devam etme ve bu alanda profesyonelleşme doğrultusunda yön vermiştir.
Yüz plastik cerrahi derneği üyesi olup yurt içinde ve yurt dışında sayısız estetik work-shop lara, toplantılara ve kongrelere katılmış ve hala katılmaya devam etmektedir. Şu an özel sektörde hizmet vermektedir.
