Erkeklerde Burun Estetiği
Burun estetiği ameliyatları; geçmiş yılların aksine son zamanlarda kadınlar kadar erkekler tarafından da rağbet görmektedir. Bu durumun birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Her şeyden önce, erkekler de en az kadınlar kadar dış görünüşlerine önem vermektedirler. İyi bir dış görünüş; birçok kapıyı açacak anahtar olmaktadır. Erkekler; dış görünüşleri sayesinde hem günlük hem de iş hayatlarında daha özgüvenli ve başarılı bireyler olma şansına erişirler. Günümüz şartlarında satış uzmanı olarak çalışan bir erkeğin dış görünüşünün iyi olması son derece önemlidir. Bu sayede, ikna kabiliyeti ve diğer insanları etkileme konusunda birçok avantaj elde edeceklerdir. Tüm bu sebeplerden dolayı, burun estetiği ameliyatlarının en az yüzde 30-40’lık kısmı erkekler tarafından yaptırılmaktadır.
Erkekler Neden Burun Estetiği Operasyonuna İhtiyaç Duymaktadır?
Erkeklerin de en az kadınlar kadar dış görünüşlerine önem verdiklerini söylemek gerekir. Bunun yanı sıra, sağlık sorunlarından dolayı da burun estetiği operasyonu geçirmek zorunda kalabilirler. Nefes alamama ve burun şekil bozuklukları gibi sorunların düzeltilmesi adına estetik operasyonuna ihtiyaç duyulmaktadır. Erkeklerin hem estetik hem de sağlık açısından daha iyi buruna sahip olma noktasında bu operasyona başvurdukları bilinmektedir.
Burun estetiği operasyonunun diğer adı rinoplastidir. Bu ameliyat; buruna yüz ile uyumlu olacak bir şekil vermek amacıyla yapılmaktadır. Ameliyat ile beraber burnun küçültülmesi, büyütülmesi, kısaltılması veya uzatılması mümkün olabilir. Burun ucu; hastanın durumuna veya isteklerine göre tekrar şekillendirilmektedir. Aynı zamanda, burun kemeri giderilmektedir. Dudak ve burun arasındaki açı düzeltilmektedir. Burun delikleri küçültülmektedir. Bunun yanı sıra, aynı işlemler sayesinde burun fonksiyonları da düzeltilmektedir.
Burun estetiği operasyonu geçirmek isteyen erkek hastaların birçoğu; solunum ve kemik sorunları sebebiyle bu kararı almaktadır. Bunun yanı sıra, bir o kadar erkeğin de yalnızca estetik kaygılar sebebiyle bu operasyonu geçirmek istediklerini söyleyebiliriz.
Burun Estetiği Ameliyatları Erkekler ile Kadınlar Arasında Farklılık Gösterir Mi?
Burun estetiği operasyonu geçirmek isteyenlerin aklında cinsiyete göre bu işlemin farklı olup olmayacağına dair sorular bulunmaktadır. Ancak, burun estetiği operasyonu sırasında dikkate alınan ölçüler; kadın ve erkekler için farklılık göstermektedir. Bu yüzden, erkek yüz yapısına uygun burun estetiği operasyonları uygulanmalıdır. Örneğin, bir erkek için kalkık ve üst tarafı içe doğru kavisli bir burun yapılması; yüzünün daha feminen bir görünüm almasına sebep olabilir. Bu yüzden, erkek burun yapısının burun ucu asla kıvrık olmamalıdır. Ayrıca, sırt tarafı kavisli olmak yerine düz olmalıdır. Erkekler için 90-95 derece arasında burun kalkıklık açısı ideal olarak kabul edilmektedir.
Erkekler için uygulanması muhtemel burun estetiği operasyonlarının özel bir tecrübe gerektirdiğini söylemek gerekir. Burun estetiği uzmanının daha öncesinde bu türden ameliyatları birden çok kez yapması gerekmektedir. Ameliyat sırasındaki en basit hata; erkeğin kadınsı bir buruna sahip olmasına sebebiyet verir. Bu noktada, erkekler için uygulanacak olan rinoplasti ameliyatlarında estetik cerrah seçimi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
Burun Estetiğinin Ardından İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Açık ve kapalı olmak üzere hangi rinoplasti ameliyatının tercih edildiğine bağlı olarak ameliyat sonrası iyileşme süresinin değiştiğini söyleyebiliriz. Ancak, genel anestezi kullanılarak yapılan ameliyat; en çok 1.5 ila 2 saat arasında sürmektedir. Ameliyatın ardından hastaların en çok bir hafta içerisinde ayağa kalktığı bilinmektedir. Bu noktada, erkekler için farklı bir prosedür söz konusu olmaktadır. Şişliklerin ve ödemin geçmesine göre erkeklerin iyileşme süreci belli olmaktadır. Bilhassa ağır olmayan, masa başı işlerde çalışan erkekler daha kısa sürede işlerine dönerler.
Op. Dr. Hasan Duygulu 1984 Tokat doğumludur. Ortaöğrenimini tokatta lise öğrenimini Trabzon Yomra Fen lisesinde tamamladıktan sonra 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesiyle tıp dünyasına giriş yapmıştır. Fakülte bitiminden sonra kulak burun boğaz alanında uzmanlaşmaya karar vermiştir. İzmir tepecik eğitim ve araştırma hastanesinde bu alanda 5 yıl süreyle ihtisas yapmıştır. Asistanlık zamanında kulak ameliyatı , baş ve boyun onkolojik ameliyatları , burun ameliyatı gerçekleştirmiştir. Tükrük bezi tümörlerinin cerrahisi konulu teziyle asistanlığını tamamlamıştır. Asistanlık yıllarının ortalarında başlayan estetik ve rekonstrüktif operasyonlara karşı ilgisi ,sonraki hayatına kendisine bu alanla devam etme ve bu alanda profesyonelleşme doğrultusunda yön vermiştir.
Yüz plastik cerrahi derneği üyesi olup yurt içinde ve yurt dışında sayısız estetik work-shop lara, toplantılara ve kongrelere katılmış ve hala katılmaya devam etmektedir. Şu an özel sektörde hizmet vermektedir.
